Pavlicsek Csaba sikeres évet zárt
Perkáta - Ilyenkor szokás az előző évi teljesítményt értékelni. Pavlicsek Csaba igazán eredményes évet hagyott maga mögött. A június végén megrendezett McGourmet Szakácsverseny győzteseként 1 millió forintos támogatást nyert. Ezt az összeget teljes egészében egy tanulmányútra fordította. Sikeréről és nyereményének felhasználásáról a média (pl. honlapok, napilapok, bulvár újságok) is beszámolt. Most egy 2011. december 27-én megjelent írást teszünk közzé a Talpig Nő online életmód magazin oldaláról. Azért esett erre a választásunk, mert egy receptet is tartalmaz. Továbbá közzéteszünk 10 képet a versenyről.
Perkáta Online
Az egymillió forintos libamáj recept
Ti mit csinálnátok, ha nyernétek egymillió forintot? Szerencsénkre egy szakácsverseny ifjú győztese a szakmai továbbképzésére fordította nyereményét, úgyhogy most egyenesen Heston Blumenthal boszorkánykonyhájáról mutathatunk egy remek receptet.
Világszerte kevesebb, mint 100 étterem rendelkezik a legmagasabb szakmai minősítéssel,
azaz a három Michelin-csillaggal, ám a Fat
Duck ezek közül is kiemelkedik. Heston Blumenthal éttermét a Restaurant
magazin 2005-ben a világ legjobb éttermének választotta, és azóta is minden
évben a top 5-ben szerepel. Ha valaki itt szeretne elkölteni egy vacsorát, annak
több hónappal előre asztalt kell foglalnia. A szakmai körökben a molekuláris
gasztronómia boszorkánykonyhájaként is elismert étterem azonban nem csak a vendégeknek,
hanem a séfeknek is vonzó célpont: A Fat Duckba minden ambiciózus szakács
el szeretne jutni: ha valaki itt dolgozhat, olyan tudásra tehet szert, melyet
sehol máshol nem kaphat meg. Természetesen komoly anyagi vonzata van kint tartózkodásomnak,
a McGourmet-n nyert 1.000.000 forintos ösztöndíjat teljes egészében tanulmányutamra
fordítom. - mondta el Pavlicsek Csaba, a McGourmet Szakácsverseny győztese.
Blumenthal rejtett birodalmába szakácsként még nehezebb bekerülni, mint vendégként. A verseny után szinte azonnal jelentkeztem az étteremnél, majd nagyjából egy egyhónapos kiválasztási folyamat után derült ki: mehetek! Az ifjú séf jelentkezését végül maga Blumenthal bírálta el, melynek révén Pavlicsek előtt megnyílt a Londontól 50 kilométerre fekvő Bray village-i boszorkánykonyha ajtaja. Hihetetlen, hogy milyen hálózatot épített ki a környéken Blumenthal. A Fat Ducktól pár méterre található az előkészítő laboratórium, a gasztronómia alkimistájaként emlegetett világhírű séf itt kísérletezi ki mesterfogásait. Közvetlenül mellette helyezkedik el a csokoládészoba, valamint egy külön a desszertek elkészítésére kialakított helyiség.
Heston Blumenthal boszorkánykonyhája, a Fat
Duck
(Forrás: www.blikk.hu)
Természetesen a Fat Duck minden része a legmodernebb eszközökkel (pl. desztilláló, szárító és porító berendezések, vákuumozó gép, sous-vid) van felszerelve, azonban Pavlicsek szerint nem ez teszi egyedülállóvá az éttermet. A Fat Duck sikerének titka a precizitás mellett az alapanyagok mélyreható, kémiai szintű ismeretében rejlik. Bár furcsán hangzik, hogy Blumenthal egy laborban kísérletezi ki az általa készített ételeket, mégis ez az igazság. A fogásokat úgy állítja össze, hogy megvizsgálja az alapanyagok kémiai összetevőit, és az összeillő aromás-gyökök alapján párosítja ezeket. Az egymáshoz illő ízek kiválasztásában az a könyv segíti a Blumenthalt, melyben több mint 450 élelmiszer 7000 aroma-képlete van kémiailag azonosítva. Ugyanakkor ez csak a megfelelő alapot biztosítja: Az még nem elég, hogy az ízek kémiailag illenek egymáshoz; el kell találni az elkészítés metódusát, a hőmérséklettől elkezdve az arányokig, a megfelelő állagokig. Ennek a kutakodásnak volt az eredménye a fehércsoki-kaviár, vagy az édesgyökeres lazac. Ez a metódus egyáltalán nem öncélú, sőt: a lényeg, hogy a vendégek a lehető legkatartikusabb élményben részesüljenek a 14 tételes menü elfogyasztása után.
Pavlicsek Csaba karácsonyra tér haza, mint mondja, addig annyi tudást próbál begyűjteni, amennyit csak tud. Nem érkezik üres kézzel, íme a recept, amit ígértünk:
Libamáj brulée
Hozzávalók:
10 dkg salottahagyma
1 közepes fokhagyma gerezd
1 ág friss kakukkfű
1,5 dl száraz vörösbor
2 dl portói
8 cl konyak vagy brandy
30 dkg hízott liba- vagy kacsamáj
4 db tojás
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj
Só, fehérbors ízlés szerint
A salottahagymát és a fokhagymát vékonyra felszeleteljük, majd a vörösborral, a portóival, a konyakkal, és a kakukkfűvel együtt edénybe tesszük, és egészen addig főzzük, amíg szirup sűrűségű lesz.
A májat kierezzük, előkészítjük. A májat, a tojásokkal, az alkohol redikcióval egy edénybe tesszük, majd botmixerrel pürésítjük. Ehhez közben vékony sugárba hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd, egy szitán áttörjük az egész keveréket.
A májat szuflé formába töltjük a forma 2/3 részéig. A formákat egy tepsibe helyezzük vízfürdőbe, betakarjuk fóliával, majd 110 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Egészen addig kell sütni, amíg a maghőmérséklet el nem éri a 62-65 fokot. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Felhasználás előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből a formákat, a benne levő májat szórjuk meg vékonyan barna cukorral és pirítsuk a tetejére.
Friss kaláccsal kiváló!
Talpig Nő online életmód magazin
Forrás: http://www.talpigno.hu/2011/12/27/az-egymillio-forintos-libamaj-recept/
Képek a McGourmet Szakácsversenyről
A győztes előétel: Magyaros Bruschetta - Pavlicsek Csaba alkotása
Pavlicsek Csaba előétele, a Magyaros Bruschetta
Pavlicsek Csaba győztes főétele: Porhanyós csirkemellfilé házi burgonyalepénnyel, formázott bakonyi gombaraguval, paprikamártással
A zsűri (balról: Horváth Ágnes, Bíró Lajos, Péter Anna) kíváncsian kóstoltak végig minden fogást
Pavlicsek Csaba, a McGourmet Szakácsverseny nyertese
Pavlicsek Csaba, a McGourmet Szakácsverseny nyertese és
segítője, Csándli Balázs
Horváth Ágnes, a McDonald's ügyvezető igazgatója adta át a díjat Pavlicsek Csabának
Pavlicsek Csaba, a McGourmet Szakácsverseny győztese
McGourmet Szakácsverseny fiatal tehetségei: (jobbról) Pavlicsek Csaba, Toldi József, Garaczi Zoltán
Pavlicsek Csaba 1 millió forintos támogatást nyert
Forrás: https://picasaweb.google.com/